Hospicij


Izgradnja hospicija


Početak 2016. godine

Izgradnja hospicija započela je 2007. godine, dobročinstvom sestara Ankice-Tonke i Milke Matošić, koje su, u poodmakloj dobi, donirale novac i zemljište Katoličkoj udruzi Lovret koja se brinula za njih, uzevši u zavjet da se ta donacija iskoristi u korist građana Splita. Tim sredstvima te donacijama Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Rotary kluba Split, kao i nesebičnom pomoći brojnih pojedinaca, izgrađen je dio predviđenog objekta; podrum s velikom pripadajućom kuhinjom i prvi kat, ukupne površine 678 m2.

Iako je projekt podrazumijevao nadogradnju još dva kata i stavljanje cijelog objekta u funkciju hospicija, zbog nedostatka volje vladajućih struktura cijeli projekt stajao je do 2016. godine. Cijelo to vrijeme vrijedni volonteri Katoličke udruge Lovret kuhali su jela i dostavljali ih na kućni prag starim i nemoćnim sugrađanima, a dio troškova pokrivali su komercijalnom uslugom čuvanja starih i nemoćnih, koju su pružali na prvom katu izgrađenog objekta.

 

2016. godine započeti su pregovori između Grada Splita i Katoličke udruge Lovret na čijem je čelu bila č.s. Ljiljana Todorić o izgradnji hospicija u punom profilu i postizanju financijske stabilnosti, kako bi kuhinja u kojoj se spremaju jela za stare i nemoćne sugrađane mogla neometano nastaviti raditi.

Postignutim dogovorom Grad Split preuzeo je cjelokupnu imovinu koja se nalazi na Brniku (na Kili), a koja je pripadala Katoličkoj udruzi Lovret, osim kuhinje i pripadajućih joj prostorija koje ostaju u trajnom posjedu Udruge. Grad Split obvezao se nadograditi i opremiti objekt koji će nositi ime prema svojim dobročiniteljicama, Hospicij Matošić pa će budući objekt umjesto postojećih 678 m2 imati cca 1 600 m2. Vrijednost radova je 15,6 milijuna kn, a bit će financirani iz proračuna Grada Splita.

Hospicijom će upravljati Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, a veći dio troškova redovnog funkcioniranja pokrivao bi HZZO. Hospicij će za građane biti besplatan, imat će 22 ležaja u 6 jednokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba. Prosjek boravka umirućih bolesnika u hospiciju je 16 dana što znači da u punom kapacitetu u njemu može biti zbrinuto 500 bolesnika godišnje. Očekuje se da će se o bolesnicima brinuti dvadesetak djelatnika; liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja.

Grad Split će u narednih 12 godina iz svoga proračuna Katoličkoj udruzi Lovret godišnje isplaćivati 600 000 kn, a oni s tim sredstvima imaju obvezu kuhati i dostavljati jela našim starim i nemoćnim sugrađanima. Katolička udruga Lovret dogovorom s Gradom Splitom prepustila je i 3 500 m2 okolnog građevnog zemljišta koje se u budućnosti može iskoristiti za neki novi projekt.

Od samog početka pa do izgradnje i skorog stavljanja u funkciju Hospicija Matošić toliki su brojni ljudi dali nemjerljiv doprinos u realizaciji ovog projekta pa bi bilo kakvo isticanje pojedinaca bilo neprimjereno. Novinski članci, dokumenti i slike na ovoj stranici samo su dio tog puta i služe samo kao podsjetnik na jedno razdoblje.

Kronologija događaja


"Jedini razlog zašto je ovaj projekt tek u fazi dobrih želja je zato što ne možete sjesti za isti stol jer ste različite političke opcije. Dopustite mi da pokrenem humanitarne akcije za hospicij 'Kad neće vlast, hoće građani'."


Ante Zoričić
Izrada web stranica Split © WebSplit Studio