Rehabilitacijski centar


Izgradnja rehabilitacijskog centra


Početak 2019. godine

Ovaj projekt u svojoj je početnoj fazi, a prema veličini i značaju bio bi jedan od najvećih u RH. Rehabilitacijski centar Dugopolje bio bi mjesto oporavka i rehabilitacije svih osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu i veterane rata. U njemu bi bio i stacionar s prilagođenim stanovima za osobe s teškoćama u razvoju koje ostanu bez roditeljske skrbi. Zbog nepostojanja takvog centra najveći strahovi roditelja koji imaju djecu s teškoćama u razvoju tiču se pitanja što će jednoga dana biti s njima kada roditelji preminu.

 

Prema iskustvima, o kojima svjedoče udruge koje svakodnevno komuniciraju s roditeljima, takva djeca postanu štićenici različitih psihijatrijskih ustanova diljem Hrvatske te zbog teških i nenaviklih okolnosti u kojima su se našli vrlo brzo preminu. Slovenija ima četiri prilagođena centra u koje se smještaju takvi štićenici, Hrvatska niti jedan. Prije deset godina Udruga „Anđeli“ zamislila je jedan takav centar u Dugopolju, pronašla zemljište i izborila se za obećanje mjerodavnih u Ministarstvu da će država u tu svrhu darovati svoje zemljište. Međutim, to se nije dogodilo.

Sredinom 2019. godine održan je sastanak s ministrom državne imovine g. Goranom Marićem koji je dao suglasnost za ovaj projekt. Izvršena je geodetska izmjera zemljišta u Dugopolju, a župan Splitsko-dalmatinski g. Blaženko Boban osigurao je sredstva u iznosu oko 247 500 kn za izradu idejnog rješenja budućeg centra. Taj posao povjeren je arhitektima g. Dinku Peračiću i g. Deanu Stubnji. Nakon idejnog rješenja zatražit će se dodjela zemljišta darovnicom Vlade RH, osnivanje ustanove od strane Splitsko-dalmatinske županije, a sve to je preduvjet za ishodovanje potrebnih dozvola i projektne dokumentacije. Projekt je podržao i načelnik općine Dugopolje g. Perica Bosančić koji je preuzeo obvezu usklađivanja svih planova Općine Dugopolje s planom izgradnje rehabilitacijskog centra. Vrijednost ovog projekta je veća od 100 milijuna kuna i sve ove radnje priprema su za apliciranje na EU projekte čija su sredstva za ovakve namjene izuzetno velika.

Kronologija događaja


Ako se ovaj projekt uspješno realizira biti će po svojoj veličini i značaju jedan od najvećih projekata u ovoj regiji


Dijana Aničić predsjednica udruge Anđeli
Izrada web stranica Split © WebSplit Studio