Azil za životinje


Izgradnja azila za životinje


Početak 2018. godine

Ovaj projekt tek je u početnoj fazi i njegova realizacija ovisi o brojnim okolnostima, zbog čega je u ovom trenutku neizvjestan. Zakon koji regulira pitanje azila/skloništa za životinje je restriktivan u pogledu blizine naseljenom mjestu pa je takvu lokaciju u Splitu teško ili nemoguće pronaći.

Iako je GUP grada Splita 2004. godine predvidio jednu takvu lokaciju na Karepovcu, ona je u međuvremenu okružena obiteljskim kućama pa više ne zadovoljava zakonske uvjete, a na njoj se u ovom trenutku gradi pogon "Parkova i nasada".

 

Zbog toga se potraga za prikladnim zemljištem nastavila na okolne općine koje mogu udovoljiti strogim zakonskim propisima. Prikladna lokacija pronađena je nadomak Splita i idealna je za ovu namjenu. Nakon geodetske izmjere određeno je područje od 10 000 m2 na kojemu bi bili razni sadržaji; azil za životinje, poligon za dresuru, hostel za životinje, krematorij i groblje za životinje. Idejno rješenje napravio je, potpuno besplatno, bivši predsjednik društva arhitekata g. Dragan Žuvela, a ono je podloga za promjenu prostorno planske dokumentacije općine na kojoj se nalazi zemljište, kao i za darovnicu od strane RH koja je vlasnik zemljišta. U Gradu Splitu u proračunu za 2021. godinu predviđen je iznos od 500 000 kn za izradu projektne dokumentacije, jer je ideja da darovnica Vlade RH glasi na Split i općinu u kojoj bi se nalazio budući azil. U ovom trenutku, dok je projekt još neizvjestan, vodstvo općine želi ostati anonimno, što dodatno govori o ozbiljnosti njihovih namjera, jer ovaj projekt ne žele koristiti u marketinške svrhe za predstojeće lokalne izbore.

Kronologija događaja


Kada ne postoji sustav, onda na sebe taj teret preuzimaju pojedinci. A sustav predugo iskorištava njihovu dobrotu i crpi im resurse umjesto da se pobrine za osnovno, a onda im omogući da kao volonteri i dalje rade ono za što osjećaju poziv, ali ne na način da ih slomi pod pritiskom obveza


Ante Zoričić
Izrada web stranica Split © WebSplit Studio