4 Palme


Izgradnja 4 palme


Početak 2016. godine

4 palme – od ideje do realizacije

  • 6 garsonijera i 1 trosobni stan za štićenike koji napuštaju dom Maestral
  • Kuća za roditelje; 8 dvokrevetnih spavaonica za roditelje teško oboljele djece koja se liječe u splitskoj bolnici
  • Investitor: Grad Split
  • Vrijednost: 11 milijuna kn - dio u iznosu od 4,5 mil. kn financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Projekt se zove 4 palme po nekadašnjoj gostionici na čijem se mjestu sada gradi novi objekt. Nalazi se na Blatinama u Šimićevoj ulici, između Dječjeg doma Maestral i splitske bolnice, a tu lokaciju pronašao je tadašnji pročelnik za upravljanje gradskom imovinom g. Ivica Pavić. Idejno rješenje poklonio je arhitektonski studio „Portikus“ u vlasništvu g. Damira Rake.

Projekt je predstavljen 11. listopada 2016. godine, a cijelo vrijeme imao je bezrezervnu podršku svih vijećnika u Gradskom vijeću Splita, uz poseban angažman vijećnika g. Luke Podruga i vijećnika g. Ivice Grubišića Gire. Tijekom svih godina sve potrebne odluke donesene su jednoglasno.

Smisao projekta 4 palme je da se ovi mladi ljudi raduju osamostaljenju, a ne da strepe od njega. Ovaj projekt omogućuje im, nakon napuštanja doma, smještaj u stanovima 3-5 godina, uz simbolično plaćanje u iznosu od 750 kn/mjesečno. Po napuštanju smještaja novac će im biti vraćen. Smještaj u kući za roditelje bit će besplatan.

Uz brojne ljude i različite javne službe koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, potrebno je, uz gore već spomenute pojedince, posebno istaknuti; gradonačelnika Splita g. Ivu Baldasara, gradonačelnika Splita g. Andru Krstulovića Oparu, zamjenicu gradonačelnika gđu. Jelenu Hrgović - Tomaš, predsjednika gradskog vijeća g. Igora Stanišića, gđu. Aleksandru Kuzmanić, gđu. Ninu Miličević, gđu. Magdu Vrvilo, gđu. Antoniju Eremut itd. Posebna zahvala pripada novinarima i medijskim kućama koji su cijelo vrijeme ovom projektu davali pripadajući značaj i bezrezervnu podršku.

Kronologija događaja


Iz naše rupe iziđeš kad imaš osamnaest. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš biti samostalan


citat iz predstave „Domaši“, autorskog djela mlade glumice Anamarije Veselčić.
Autorica ju je napisala iz vlastitog iskustva
Izrada web stranica Split © WebSplit Studio